Полезни връзки
„ЗЛАТЕН ПЕРПЕРИКОН” ЗА АКАД. ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ

 

Наградата представлява пръстен с лика на древния меценат на изкуството Птолемей II Филаделф, открит при разкопките от екипа на проф. Николай Овчаров и се дава за принос към развитието на българската и европейската култура.

„Людмил Стайков е един от най-изтъкнатите и талантливи творци на българското кино, създател на ярки исторически платна, с високо международно признание и много отличия”, каза Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон –Мелпомена”.

„Надявам се, че на това свято място ще можем да декодираме посланията, които идват от вековете. А тези послания са за повече духовност, за повече култура, за повече изкуство. Дано да ги възприемем в наши дни и да ги предадем на бъдещите поколения”, сподели акад. Стайков.

Непосредствено след церемонията гостите присъстваха на огнен ритуал и предсказание на оракула в храма на Дионис.

Наградата „Златен Перперикон” е учредена през 2002 г. от Сдружение „Перперикон –Мелпомена”, организатор на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”. Досегашни нейни носители са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, скулптора Вежди Рашидов и примата на българската попмузика Лили Иванова.

Десетото юбилейно издание на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон” завърши в събота вечерта (26 юни) с концерт на група „ОМ”, огнено шоу на формация „НИМ НИМ” и фойерверки в подножието на храма.

Въпреки финансовата криза, фестивалът се проведе. Министерството на културата не можа да помогне финансово заради орязаните разходи. Община Кърджали отпусна 6 хил. лв. и предостави безплатно залите на Дома на културата и театъра.

През шестте фестивални вечери гостуваха театрите от Смолян, Ловеч, Скопие. Спектакли представиха още Театъра на армията и театър „Провокация” от София. В съпътстващата програма имаше изложби на художници и представяне на книги.

„Предишни години сме се опитвали на кърджалийска сцена да представим балканската култура. Сега искаме да обърнем нещата. Да покажем постиженията на творците на Кърджали пред международната общественост”, заяви Савчов и припомни, че за отминалите години фестивалът е изпълнил целите, които си поставя в началото – социализация и популяризиране на Перперикон, развиване на културния диалог и взаимното опознаване на етническите общности на Балканите, създаване условия за творчество, признаване ролята на културата в социално-икономическото развитие на региона.

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон” се провежда от самото начало под патронажа на президента Георги Първанов. За досегашните девет издания са проведени 109 фестивални прояви – театрални представления, концерти, изложби. Гостували са над 2000 изявени творци от страната и чужбина, а зрителите са повече от 55 хил. души. Над 1100 са били медийните публикации за фестивала не само в България, но и в чужбина, чак до САЩ, Нова Зеландия и Австралия, което говори недвусмислено за интереса към него. Фестивалът „Перперикон” е единствен в страната, който всяка година продуцира представления. Общо 5 спектакъла са тръгнали по международните пътища на Европа и света.

Тази интернет портал е създаден в рамките на проект „Създаване на маркетингов туристически продукт – „собствена марка” на област Кърджали, посредством обмяна на ноу-хау и най-добри практики в сътрудничество с Регион Хага”, дог.№ BG161PO001/4.2-01/2008/033, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Цялата отговорност за съдържанието на портала се носи от фондация „Радио Нова Европа” и при никакви обстоятелства не може да се счита, че съдържащата се информация отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.