Полезни връзки
Фотоконкурс ще запечатва спомени от Майския фестивал
Фотоконкурс ще запечатва спомени от Майския фестивал

Над 200 деца от различни училища и детски градини ще участват в карнавалното шествие, с което ще бъде започне Майският фестивал „Бъдеще с традиции- Кърджали 2012” на 26 май. Те ще дефилират от театъра до Паметника на Освободителите, предвождани от мажоретен състав. След официалното откриване, на изпровизираната сцена пред Паметника ще се състои надиграване на фолклорни състави, в което редом със самодейците от Кърджалийско, ще се включат и танцови трупи от София, Пловдив, Благоевград и други региони на страната. Всяка от седемте общини в областта ще има свой павилион, в който ще експонира бита и културата на местните общности, фолклора, занаятите, етнографското и кулинарно многообразие. Миналата година на фестивала бяха представени около 200 баници по автентични рецепти, които се състезаваха за награди в 10 категории. Тази година наред с баниците, ще има изложение на мед, билки, пчелни продукти и приготвени с тях ястия. В павилиона на проекта „Новото тракийско злато” фермери ще покажат свои биопродукти и ще демонстрират новости в биоземеделието, а ученици от гимназията по туризъм ще предлагат коктейли с плодове и мед. Отново ще отвори врати „Кухнята на баба”, в която желаещите ще имат възможност сами да замесят тесто и да разточат баница. Освен местните занаятчии във фестивала ще се включат майстори от Смолян, Пловдив, Златоград и други краища на страната. Ще бъде монтирано грънчарско колело от етнографския комплекс в Златоград, на което ще се изработват традиционни глинени съдове. В детската арт-работилница ще се включат деца от над 10 училища с интереси в приложните изкуства. Те ще правят на място кукерски маски, оригами, пана от полускъпоценни камъни, рисувана керамика, гипсови отливки, сувенири от отпадъчни материали и др. На фестивала ще бъде подредена фото-изложба за културно-историческото наследство на Източните Родопи. Ще бъде обявен и фотоконкурс на тема „Запечатани спомени от Майския фестивал”. Срокът за изпращане на снимките е 15 юни 2012 г на e-mail: may.festival.kardzhali@gmail.com. Най-добрите творби ще влязат в изложба. Вечерта ще завърши с изпълнения на младежки рок и рап групи, а на следващия ден, 27 май, неделя, за туристите е предвидена панорамна обиколка на забележителностите в района.

 

Тази интернет портал е създаден в рамките на проект „Създаване на маркетингов туристически продукт – „собствена марка” на област Кърджали, посредством обмяна на ноу-хау и най-добри практики в сътрудничество с Регион Хага”, дог.№ BG161PO001/4.2-01/2008/033, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Цялата отговорност за съдържанието на портала се носи от фондация „Радио Нова Европа” и при никакви обстоятелства не може да се счита, че съдържащата се информация отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.