Полезни връзки
Новоселско лито и кюстендилско тройче ще се извият на Майския фестивал
Новоселско лито и кюстендилско тройче ще се извият на Майския фестивал 20 фолклорни формации от различни краища на страната ще се надиграват и надпяват на Майския фестивал „Бъдеще с традиции – Кърджали 2012”, който ще се проведе на 26 май в Градската градина. Наред с познатите на публиката танцови състави от региона, в надиграването ще вземат участие самодейци от София, Пловдив, Сливен и Благоевград. Танцовата трупа „Български огън” от столицата ще представи радомирско и кюстендилско хоро, популярно като тройче. Автентични сливенски танци ще покаже Клуб „Хоро” от града на стоте войводи. Пловдивският клуб „Мегдана” ще изиграе ритуала „Прала Начка” , а формация „Българска усмивка” от Благоевград ще завие новоселско лито и малешевско хоро. С вокални изпълнения ще наситят концерта самодейците от читалищата „Пробуда”- с. Аврен, „Граничар” – с.Девисилово и „Светлина” – с. Малък Девисил. Ще пеят още гласовитата Аделина Черкезова от Дрангово, носителка на златен медал от събора в Копривщица, Магдалена Камбурова от Припек, мъжката фолклорна група от село Жълтуша и младите таланти от Момчилград Борислава и Феилип Синапови. Хороводни умения ще демонстрират самодейци от ГПЧЕ „Христо Ботев”, детската трупа „Тракийче” при Тракийско дружество „Димитър Маджаров” , танцов клуб „Китка” и „Тракийче” – Крумовград, ОУ „Васил Левски” – Дрангов, танцьори от Ардино, Младежко тракийско дружество – Кърджали и формация „Пъстро хоро”. В ритъма на русенското хоро ще се впуснат най-малките участници в музикалната програма – децата от с. Припек, община Джебел. А по ритъм и пластика ще им съперничат връстниците им от Черноочене.
Тази интернет портал е създаден в рамките на проект „Създаване на маркетингов туристически продукт – „собствена марка” на област Кърджали, посредством обмяна на ноу-хау и най-добри практики в сътрудничество с Регион Хага”, дог.№ BG161PO001/4.2-01/2008/033, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Цялата отговорност за съдържанието на портала се носи от фондация „Радио Нова Европа” и при никакви обстоятелства не може да се счита, че съдържащата се информация отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.